
Czekolada
Czekolada, pokarm bogów, wyrabiana jest z ziaren kakaowca.
Przez większą część swojej chwalebnej historii, była spożywana w szczególności w formie gorącego lub zimnego, gorzkiego lub słodkiego napoju, często wzbogaconego dodatkiem przypraw, miodu, orzechów czy różnych ziół i owoców. Historia czekolady sięga czasów starożytnych.
Pierwsze wzmianki o uprawie krzewów kakaowca w Ameryce Środkowej przez Majów i Azteków sięgają pierwszego tysiąclecia p.n.e.Jak głosi legenda bóg Azteków, Quetzalcoatl, zanim znikną ze świata dał śmiertelnikom nasiona kakaowca by przygotowywali z nich gorzki, smaczny napój o niezwykle energetycznych i pobudzających właściwościach. Na jego cześć nasiona te początkowo nazywano cacahualt, a następnie chocolatl.
Owoce krzewów kakaowca były dla Majów i Azteków tak drogocenne, że używano ich jako waluty, a picie czekolady było zawsze rytuałem zarezerwowanym dla elit.
Te wysoko rozwinięte antyczne cywilizacje Ameryki Środkowej były tymi, które ofiarowały nam dar tego zdumiewającego napoju o unikalnym, pełnym aromatu smaku.
Możemy tylko być im za to dozgonnie wdzięczni...
Czekolady firmy Manuel Caffe produkowane są w dwóch rodzajach opakowań:
- w puszkach (klasyczna i biała),
- w saszetkach (czekolady smakowe).
Wszystkie nasze czekolady produkowane są według tradycyjnych sprawdzonych receptur.