Czekolada

Czekolada

Czekolada, pokarm bogów, wyrabiana jest z ziaren kakaowca.

Przez większą część swojej chwalebnej historii, była spożywana w szczególności w formie gorącego lub zimnego, gorzkiego lub słodkiego napoju, często wzbogaconego dodatkiem przypraw, miodu, orzechów czy różnych ziół i owoców. Historia czekolady sięga czasów starożytnych.

Pierwsze wzmianki o uprawie krzewów kakaowca w Ameryce Środkowej przez Majów i Azteków sięgają pierwszego tysiąclecia p.n.e.

Jak głosi legenda bóg Azteków, Quetzalcoatl, zanim znikną ze świata dał śmiertelnikom nasiona kakaowca by przygotowywali z nich gorzki, smaczny napój o niezwykle energetycznych i pobudzających właściwościach. Na jego cześć nasiona te początkowo nazywano cacahualt, a następnie chocolatl.

Owoce krzewów kakaowca były dla Majów i Azteków tak drogocenne, że używano ich jako waluty, a picie czekolady było zawsze rytuałem zarezerwowanym dla elit.

Te wysoko rozwinięte antyczne cywilizacje Ameryki Środkowej były tymi, które ofiarowały nam dar tego zdumiewającego napoju o unikalnym, pełnym aromatu smaku.

Możemy tylko być im za to dozgonnie wdzięczni...

Czekolady firmy Manuel Caffe produkowane są w dwóch rodzajach opakowań:

  • w puszkach (klasyczna i biała),
  • w saszetkach (czekolady smakowe).


Wszystkie nasze czekolady produkowane są według tradycyjnych sprawdzonych receptur.